készítsünk kovászos uborkát?
1. Vegyünk uborkát. Tetszőleges mennyiségűt. (Ha kevés az időnk, Vecsésiektől, készen. Aki ezt választja, ne fáradozzon a továbbolvasással.)
2. Gondoskodjunk kaporról. Lehet idősb, vagy fiatalabb, kinek melyik tetszik.
3. Fokhagymánk legyen kellő mennyiségű, (minimum 6-8-10 vagy 12 girizd), de el is lehet hagyni.
4. Kovászoláshoz pirított vagy pirítatlan kenyér, zsömle, kifli. Tetszőleges. Teheted tüllbe, harisnyába, vagy hagyhatod csupáron, úgyis átszűröd az egészet a végén.
5. Só!!!! Tengeri (nem törökbúza!), asztali, vagy erdélyi.
6. Veselkedjünk neki, mossuk meg körömkefével, vagy akármivel (aki ropogósan szereti, hagyja rajta a homokot.) A kapor is leöblíthető.
7. Az erre a célra mosott üvegbe rakosgassuk bele a végei-vágott, behasogatott (fontos!: vagy félig, vagy csak belül vagy sehogy!) uborkáinkat.
8. Aláhelyezünk a fokhagymából (akármennyit, de több ne legyen!).
9. A körkörösen rakott uborkák közepibe tedd a kaprot (vagy az aljába, vagy ahova akarod!).
10. Az üveg tetejéig érvén a következőket teheted:
10./a. Forralj vizet, sózzad, hűtsd meg, s öntözd a kenyérrel, zsömlével, akármivel tetejezett üvegbe.
10./b. Forrald fentiek szerint, kicsit hűtsd csak, s tégy az előbbiek szerint.
10./c. Hintsd a sót az uborkák tetejére a kenyér alá, nyisd meg a meleg vizet, s töltsd ellepésig. ( A só, így is, úgy is átjárja az egészet.)
11. Tégy az üveg alá kifolyásgátlót, s helyezd a napra (két-három napra).
12. Ha vize fogyóban, önthetsz utána sós vizet, vagy simát, a só úgyse párolog el belőle.
13. Ha kész, tedd kútba, hűtőbe, úgy fogyaszd!
14. Meséld el mindenkinek a receptet, mert az biztos, hogy a tiéd a legjobb kovászos uborka... meg lecsó, meg halászlé, meg a...
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.