HTML

Birtalan Ferenc versei

Friss topikok

  • béefá: @Kanyó Zsuzsa: Örülök, hogy egyetért írásommal! (2015.03.14. 15:50) LEGENDA
  • gmmria: "Csak fény van, tiszta, kék." *-* (2015.01.19. 12:16) Nyarat kapsz
  • béefá: @gébics: ebből is látszik, milyen öreg vagyok :) (2014.09.28. 08:53) Ősz
  • Éva Kádárné: Igen, így volt...csak már álmunk nincs, egy se... fantasztikus vers. (2014.07.04. 13:02) Mikor is volt
  • béefá: @Éva Kádárné: :) (2014.06.23. 11:22) Ma régi

Linkblog

2014.07.19. 12:29 béefá

Hogyan

készítsünk kovászos uborkát?

 

 

1. Vegyünk uborkát. Tetszőleges mennyiségűt. (Ha kevés az időnk, Vecsésiektől, készen. Aki ezt választja, ne fáradozzon a továbbolvasással.)

2.   Gondoskodjunk kaporról. Lehet idősb, vagy fiatalabb, kinek melyik tetszik.

3.   Fokhagymánk legyen kellő mennyiségű, (minimum 6-8-10 vagy 12 girizd), de el is lehet hagyni.

4.  Kovászoláshoz pirított vagy  pirítatlan kenyér, zsömle, kifli. Tetszőleges. Teheted tüllbe, harisnyába, vagy hagyhatod csupáron, úgyis átszűröd az egészet a végén.

5.  Só!!!! Tengeri (nem törökbúza!), asztali, vagy erdélyi.

6. Veselkedjünk neki, mossuk meg körömkefével, vagy akármivel (aki ropogósan szereti, hagyja rajta a homokot.) A kapor is leöblíthető.

7.  Az erre a célra mosott üvegbe  rakosgassuk bele a végei-vágott, behasogatott (fontos!: vagy félig, vagy csak belül vagy sehogy!) uborkáinkat.

8.  Aláhelyezünk a fokhagymából (akármennyit, de több ne legyen!).

9.  A körkörösen rakott uborkák közepibe tedd a kaprot (vagy az aljába, vagy ahova akarod!).

10. Az üveg tetejéig érvén a következőket teheted:

10./a. Forralj vizet, sózzad, hűtsd meg, s öntözd a kenyérrel, zsömlével, akármivel tetejezett üvegbe.

10./b.  Forrald fentiek szerint, kicsit hűtsd csak, s tégy az előbbiek szerint.

10./c.  Hintsd a sót az uborkák tetejére a kenyér alá, nyisd meg a meleg vizet, s töltsd ellepésig. ( A só, így is, úgy is átjárja az egészet.)

11. Tégy az üveg alá kifolyásgátlót, s helyezd a napra (két-három napra).

12. Ha vize fogyóban, önthetsz utána sós vizet, vagy simát, a só úgyse párolog el belőle.

13. Ha kész, tedd kútba, hűtőbe, úgy fogyaszd!

14. Meséld el mindenkinek a receptet, mert az biztos, hogy a tiéd a legjobb kovászos uborka... meg lecsó, meg halászlé, meg a...

 

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://beefa.blog.hu/api/trackback/id/tr86524019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása